Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (2024)

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (1)

Rotterdam Street Art Museum kleurt de West-Kruiskade

De West-Kruiskade is voor de komst van het Rotterdam Street Art Museum in 2018 altijd al een zeer kleurrijke straat geweest. In deze straat wonen volgens de gemeente maar liefst 170 nationaliteiten bij elkaar.

De vele kleurrijke en exotische winkeltjes op de West-Kruiskade zijn dan ook een mooie afspiegeling van de vele nationaliteiten die hier wonen.

In 2017 werd de West-Kruiskade door een initiatief van de Rotterdamse alliantie West-Kruiskade en Bureau Binnenstad omgedoopt tot het Rotterdam Street Art Museum. In 2017 en 2018 zijn de kunstwerken aangebracht.

Deze openluchttempel voor street art loopt vanaf het Kruisplein over de West-Kruiskade tot aan het Tiendplein. Het plan is om meerdere street art kunstwerken op te nemen in het museum.

Hoewel ze officieel niet als onderdeel van het Rotterdam Street Art Museum worden beschouwd, kun je in de straten rondom dit bijzondere museum in Rotterdam meerdere street art kunstwerken vinden.

Rotterdam Street Art Museum route

Lopend op het Kruisplein kom je de volgende street art kunstwerken tegen in het Rotterdam Street Art Museum.

1. JDL street art

De geboren en getogen Amsterdamse Judith de Leeuw is het creatieve brein achter JDL street art.

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (2)Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van uitsluitend zwart en wit. Zelf zegt ze daarover dat het een reflectie is van haar zelf.

Judith draagt vrijwel alleen zwarte en grijze kleding en door haar kunst is ze in staat om te tonen hoe zij zich voelt.

Ook vind Judith dat zwart en wit meer emoties kunnen overdragen dan dat andere kleuren dat voor haar doen. Door het gebruik van zwart en wit blijft de aandacht gericht op de essentie van het werk. Meer kleurgebruik leidt daar vanaf.

Het tweeluik op het Kruisplein bestaat uit een paneel waar op de rechterkant een zeer realistische afbeelding van de Rotterdamse rapper Winne is afgebeeld. Op de linkerzijde van het tweeluik is een speelser kunstwerk te zien dat de verscheidenheid van de West-Kruiskade een gezicht geeft.

Zelf zegt ze over haar werk voor het Rotterdam Street Art Museum:

‘De multiculturele geschiedenis en samenleving van de West-Kruiskade is echt een icoon. Winne groeide op in een “achterstandswijk” en behaalde een enorm succes. Dat is ook het verhaal van de straat zelf.

Vroeger een van de meest beruchte straten en een van de meest geliefde, juist door zijn multiculturele identiteit en lastige geschiedenis. De mural is een icoon en inspiratie voor de wijk.’

2. Astro

De wereldvermaarde Franse street art kunstenaar Astro heeft in het Rotterdam Street Art Museum ook een van zijn werken aangebracht.

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (3)De Franse kunstenaar Astro creëerde in 2000 zijn eerste graffiti in de noordelijke buitenwijken van Parijs. Hij ontwikkelde zijn werk via lettering en wildstyle graffiti tot een abstracte vorm van street art die hem uniek maakt.

Door te spelen met schaduwen, licht en het gebruik van kleur en diepte, creëert Astro een geheel eigen wereld.

Astro laat zich hierbij inspireren door kunstwerken van onder meer Hartung, Vasarely en Mucha.

Samen met street art kunstenaar Kanos is hij de bedenker van CelloGraff. Een vorm van street art waarbij niet de muur het canvas vormt, maar een tussen twee palen zelf opgespannen doek van cellofaan inpakmateriaal.

3. Alex Hornest alias Onesto

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (4)De in 1972 geboren Braziliaanse kunstenaar Alex Hornest haalt veel inspiratie uit zijn woonplaats Sao Paulo. Zijn werk concentreert zich vooral op hoe de stad een relatie aangaat met zijn inwoners.

Geïnspireerd door alles om hem heen creëert Onesto werken die op allerlei manieren een interactie aan gaan tussen werk en toeschouwer.

De een kan daarbij niet zonder de ander.

Naast muurschilderingen maakt Onesto ook schilderijen op canvas en beeldhouwwerken.

4. Maarten Wendrich / Marijn Gronert & Wessel Heij

Officieel maakt het street art kunstwerk van Maarten op de Diergaardesingel geen onderdeel uit van de collectie van het museum. Maar als je toch in de buurt bent, is het wel leuk om er een heel klein stukje voor om te lopen.

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (5)De Diergaardesingel ontleent zijn naam aan het feit dat voor de Tweede Wereldoorlog op deze plek de Rotterdamse diergaarde gevestigd was. Het is dan ook heel toepasselijk dat het kunstwerk van Maarten Wendrich een giraffe met een man om zijn nek laat zien.

Maarten is een zogenaamde Outsider Artist. Outsider art is kunst gemaakt door autodidactische kunstenaars die vaak een beperking hebben.

Maarten verwerkt in zijn werk alledaagse dingen met een twist richting zijn eigen gemoedstoestand en de wereld van de psychiatrie.

Maison Savant zet zich in om werk van Outsider Artists om te zetten naar street art. In dit geval hebben Marijn Gronert en Wessel Heij het kunstwerk van Maarten op het gebouw aangebracht.

Aan het einde van de Diergaarde singel ga je linksaf terug naar de West-Kruiskade en daar aangekomen ga je rechts.

5. Salvador Allende

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (6)Hoewel het schilderij aan een buitenmuur in de West-Kruiskade hangt, is het schilderij boven de ingang van het Humanitashuis geen onderdeel van het Street Art Museum.

Het schilderij is in de jaren negentig van de vorige eeuw vervaardigd ter ere van de Chileense president Salvador Allende die ook op het schilderij is afgebeeld.

Naar verluidt heeft de schilder Salvador Allende willen eren voor het vele werk dat hij in Chili verrichtte als minister van gezondheid.

Wie precies de schilder is van het kunstwerk is helaas niet bekend.

6. Sharon van Dams / Painture Collective

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (7)De uit Spijkenisse afkomstige Sharon van Dams is de kunstenares achter de mural op de hoek van de West-Kruiskade en de Anna Paulownastraat.

Sharon van Dams is als Outsider Artist minder bekend met de techniek voor het aanbrengen van street art. De Japans ogende afbeelding is daarom aangebracht door het Painture Collective.

7. De Theepot

Op de hoek van de Josephstraat en de West-Kruiskade, recht tegenover de muurschildering van John Travolta, werd in 2013 de Delfts blauwe theepot onthuld.

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (8)De Rotterdamse kunstenares Anne-Mercedes Langhorst werd gevraagd om een kunstwerk te maken ter verfraaiing van verzorgingshuis De Leeuwenhoek.

Voor haar inspiratie ging zij op zoek naar een ontwerp dat symbool staat voor de verbondenheid van de vele culturen op de West-Kruiskade.

Zij vond die in Delfts blauwe tegels. Hoewel het Delfts blauw als zeer Hollands wordt ervaren, is het van oorsprong Chinees. In de ogen van Anne-Mercedes zijn in de Delfts blauwe theepot verschillende culturen verenigd zonder hun eigen identiteit kwijt te raken.

8. Insane 51

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (9)Insane 51 is de artiestennaam van een jonge Griekse kunstenaar die graag anoniem blijft.

Bij het kunstwerk aan de muur in de Josephstraat is het direct duidelijk wie de persoon op de muurschildering is. Het is John Travolta in de rol van Vincent Vega uit de film Pulp Fiction. Maar waarom zie je alles dubbel?

Zou het iets te maken hebben met het drugsgebruik van Vincent Vega in de film?

Niets is minder waar.

Zijn werk wordt vooral gekenmerkt door verschillende lagen beelden over elkaar heen te leggen. Daar krijg je in het Rotterdam Street Art Museum een mooi voorbeeld van te zien.

Op het eerste gezicht misschien een beetje verwarrend. Totdat je een groen/rood 3D-bril uit de bioscoop op je neus zet. Dan verandert de platte muurschildering plots in een geweldig 3D-street-art-kunstwerk.

Dus even aan denken om je 3D-bril in je jaszak te stoppen voordat je van huis gaat. Dan wordt de muurschildering pas echt insane.

Deze techniek is alleen mogelijk door de enorme vaardigheid en controle over het kleurgebruik.

Het zal dan ook niemand verbazen dat Insane 51 in Europa en het Midden-Oosten al vele street art projecten heeft mogen vervaardigen.

Insane 51 en Wild Drawing waren in 2017 de eerste street art kunstenaars die een mural maakten voor het Rotterdam Street Art Museum.

9. Wild Drawing

De naam van de wandschildering op de kruising van de Coolsestraat en de West-Zeedijk is Helixotherapy. Wild Drawing, alias WD, is afkomstig van Bali in Indonesië en studeerde zowel Fine Arts als Applied Arts. WD woont en werkt op dit moment in Griekenland.

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (10) WD heeft sinds 2000 al vele solotentoonstellingen achter zijn naam staan. Ook heeft hij deelgenomen aan vele internationale graffiti en street art festivals in Azië, Europa en de Verenigde Staten.

In zijn werk herken je zowel zijn Aziatische achtergrond als invloeden uit het Westen. Daardoor krijgt zijn werk een duidelijk herkenbaar gezicht.

Zijn werk wordt beïnvloed door stripboeken en grafische novellen.

Het streven van WD bij het maken van zijn kunstwerken is om een interactie aan te gaan met de plaats waar hij aan het werk is. Zo tracht hij harmonie te bereiken tussen het kunstwerk en de omgeving.

Naast het gebruik van spuitbussen werkt WD ook veel met verfrollers en kwasten bij het maken van zijn muurschilderingen.

Vanaf dit punt loop je niet langer op de West-Kruiskade maar loopt het street art museum door over de 1e Middellandstraat.

Steek de straat over en ga daar de Van Speykstraat in om de Koolmees te kunnen zien.

10. De Koolmees

Danny Rumbl, alias Ready2Rumbl, is een Rotterdamse kunstenaar en illustrator. Zijn werk kenmerkt zich door humor, het gebruik van veel heldere kleuren en een duidelijke beeldtaal. Regelmatig zijn er dieren in zijn werk terug te vinden.

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (11)Hij haalt zijn inspiratie uit bekende food- en fastfood karakters. Door het plaatsen van dieren en voorwerpen in een nieuwe context ontstaat er voor de toeschouwer de mogelijkheid zijn eigen verhaal te creëren.

Dat deze wandschildering de naam Koolmees heeft gekregen lijkt voor de hand te liggen. Totdat je de 1e Middellandstraat verder doorloopt en daar het grillrestaurant de Koolmees vindt. Toeval?

Naast Rotterdam heeft Danny Rumbl onder andere murals gemaakt in Wenen, Bristol en Parijs. Al zijn kunstwerken zijn te zien tijdens nationale en internationale tentoonstellingen, openlucht evenementen en street art festivals.

Loop terug naar de West-Kruiskade.

11. Onder de Boog

Onder de boog op het plein aan de 1e Middellandstraat is een nieuw kunstwerk gepland. Zodra de details bekend zijn, kun je ze hier vinden.

12. Walls and Skin

Aan de buitenkant ziet de winkel van Walls and Skin eruit als een tattooshop. Maar wanneer je naar binnen gluurt is het direct duidelijk, dat de graffitikunst hier ook een zeer grote plaats inneemt.

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (12)EigenaarPeter van der Helm is al sinds zijn jeugd zeer actief in de Rotterdamse graffitiscene. Naast eigenaar van Walls and Skin is hij ook initiatiefnemer van het Walls and Skin Event.

Bij Walls and Skin kun je terecht voor spuitbussen voor het vervaardigen van je eigen kunstwerk of het volgen van een graffitiworkshop. Ook kun je de graffitikunstwerken aan de muur bekijken en kopen.

Achter in de zaak kun je op afspraak ook een tattoo laten zetten.Ook die tattoos zijn echte kunstwerkjes.

Walls and Skin vind je op de 1e Middellandstraat nummer 30A.

Loop na je bezoek verder op de West-Kruiskade en ga direct links de Korte Bajonetstraat in.

13. Peeta

Peeta, de in Venetië woonachtige Italiaan Manuel Di Rita, is al sinds 1993 graffiti kunstenaar.

Zijn werk heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van graffiti lettering tot het gebruik van krachtige driedimensionale anamorfische vormen. Met zijn muurschilderingen heeft Peeta de intentie om vooroordelen te neutraliseren en de bedrieglijkheid van de menselijke waarneming te onthullen.

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (13)De anamorfische vormen gebruikt hij zowel bij het maken van kunstwerken op canvas, als bij wandschilderingen en beelden. De fysieke beelden geven hem meer inzicht in hoe de vormen zich tot elkaar verhouden en de lichtval. Dit stelt hem in staat om zijn muurschilderingen verder te perfectioneren.

Anamorfose is een kunststroming die zijn oorsprong vindt in de Renaissance waarbij het perspectief van een schilderij een zeer belangrijke rol in speelt.

Peeta is een veel gevraagde street art kunstenaar in Europa en de Verenigde Staten.

Als je nu iets verder de de Korte Bajonetstraat inloopt vind je links om de hoek bij de kruising het laatste kunstwerk in het Rotterdam Street Art Museum.

14. Antoine Monod de Froideville

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (14)Ook Antoine Monod de Froideville is een Outsider Artist. Zijn muurschildering in de Korte Bajonetstraat is ook door het Painture Collective aangebracht.

Bij het maken van zijn kunst wordt Antoine Monod de Froideville beïnvloed door het feit dat alles bestaat bij de gratie van zijn tegenpolen. In zijn werk tracht Antoine tegenpolen die elkaar versterken, te integreren.

Zijn werk wordt ook beïnvloed door de islamitische kunst en de zich herhalende patronen die voorkomen in de natuur.

Wilt je nog meer street art ontdekken in Rotterdam? Kijk dan op onze street art in Rotterdam pagina.

Adres Rotterdam Street Art Museum

Rotterdam Street Art Museum
West-Kruiskade
3014 TB Rotterdam

Openingstijden en entree Rotterdam Street Art Museum

De West-Kruiskade is een openbare straat in Rotterdam. Het Rotterdam Street Art Museum is derhalve alle dagen van de week geopend en helemaal gratis te bezoeken.

Parkeren Rotterdam Street Art Museum

Wanneer je met de auto naar Rotterdam komt dan kun je het makkelijkst je auto parkeren onder het Doelenplein in een van de Stadsgarages.

Je kunt in deze garage met voordeel een parkeerplek reserveren.

Openbaar vervoer

Tramlijn 21, 23 en 24 lopen over de West-Zeedijk.

Trein Rotterdam Centraal.

Vanaf het Centraal Station Rotterdam loop je binnen vijf minuten naar de West-Zeedijk.

Rotterdam Street Art Museum - Mooi Rotterdam (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5625

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.